https://www.aigaio-net.gr
Δημοφιλή Άρθρα
Ακολουθήστε μας
HomeΟικονομίαΠως Θα Αποφευχθούν τα Ατυχήματα με Μηχανές στα Νησιά

Πως Θα Αποφευχθούν τα Ατυχήματα με Μηχανές στα Νησιά

Πως Θα Αποφευχθούν τα Ατυχήματα με Μηχανές στα Νησιά

Είναι γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείτε η αύξηση των ατυχημάτων στα Ελληνικά νησιά. Αιτία είναι οι γνώστες σε όλους “Γουρούνες” οχήματα τύπου ATV που μπορούν να προμηθευτούν από το Rent A Car Aegina.

Γιατί όμως πραγματικά συμβαίνει αυτό ;

«Η “γουρούνα” είναι ιδιόρρυθμο όχημα. Μπορεί να έχει τέσσερις ρόδες, αλλά λόγω κατασκευής είναι επικίνδυνο στις στροφές, ανατρέπεται εύκολα», εξηγεί στην «Κ» ο Διαμαντής Ηλιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης. «Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί να έχει κάποιος δίπλωμα μηχανής ή αυτοκινήτου για να την οδηγήσει. Οπως τα διπλώματα για τις μοτοσικλέτες χωρίζονται σήμερα σε κατηγορίες, ανάλογα με τα κυβικά, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κατηγορία για τις “γουρούνες”, ώστε οι οδηγοί να εκπαιδεύονται κατάλληλα».

Στα νησιά νοικιάζουν γουρούνες οι οποίες πραγματικά εξολοθρεύουν. Για να σας πω μια τάξη μεγέθους για να καταλάβετε περίπου γιατί δεν φταίει η γουρούνα από μόνη της, φταίει αυτός που ανεβαίνει στη γουρούνα, φταίει αυτός που νοικιάζει την γουρούνα σε κάποιον ο οποίος είναι ανήλικος, ανόητος, μεθυσμένος, χωρίς κράνος. Φταίει η Πολιτεία η οποία δεν λαμβάνει προληπτικά τα μέτρα της, να μην δίνει το δικαίωμα σε αυτούς οι οποίοι νοικιάζουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν με ένα μηχανάκι στον οποιοδήποτε αδαή, άσχετο και επικίνδυνο πιτσιρικά, ανάγωγο κιόλας, γιατί κάθε πιτσιρικάς κουβαλά την Παιδεία που έχει αποκομίσει από τον μπαμπά του και την μαμά του. Όλοι οι Έλληνες είναι άφοβοι στο δρόμο γι΄αυτό σκοτώνονται και διαλύονται, και δεν φοράνε κράνη.

Η συζήτηση σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης της «γουρούνας» στους ελληνικούς δρόμους και κυρίως στα ελληνικά νησιά εντάθηκε μετά τα τελευταία δραματικά συμβάντα, όταν μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα ένα ζευγάρι τουριστών στη Σαντορίνη και ένας Πολωνός στη Ζάκυνθο έχασαν τη ζωή τους, οδηγώντας τα συγκεκριμένα οχήματα. Στο δεύτερο νησί, μάλιστα, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς από το 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά έξι πολύ σοβαρά ατυχήματα οδηγών του ίδιου μέσου.   Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2018, όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε σχέδιο νόμου στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο όλες οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κυβικά δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς, παρά μόνο να τις διασχίζουν κάθετα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστοράκη, βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι τουρίστες ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για το πρόστιμο, του δίνουν τα χρήματα, εκείνος όμως δεν τα καταβάλλει, καθώς γνωρίζει πως ποτέ κανείς δεν πρόκειται να διωχθεί γι’ αυτό. «Ο τουρίστας φεύγει και νομίζει πως έχει πληρώσει το πρόστιμο. Έλα, όμως, που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επιπλέον, όλα αυτά θα τα πει ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα να θεωρούν πως έρχονται σε μια χώρα ανομίας» καταλήγει ο ίδιος.   Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, μόνο κακό μπορεί να κάνουν στον τουρισμό. «Οι γουρούνες και τα οχήματα, γενικά, δεν τρακάρουν μόνα τους. Οι οδηγοί τα τρακάρουν. Ως εκ τούτου, όσο επικίνδυνο είναι ένα ATV άλλο τόσο είναι και το ποδήλατο, το μηχανάκι και το αυτοκίνητο. Η επικινδυνότητα κατά κανόνα έχει να κάνει με τον χρήστη. Στις διακοπές μας, όμως, όλοι κάνουμε υπερβάσεις. Υπερβάσεις στο φαγητό, στο ξενύχτι, στο ποτό. Για ποιον λόγο να μην είμαστε ασφαλισμένοι λοιπόν;».

 

Tags
Βαθμολόγησε το Άρθρο
Χωρίς Σχόλια

Sorry, the comment form is closed at this time.